virtuella dödsögonblick

På grund av coronan har alla utställningar i vr konstvärlden blivit inställda  men snart ska vårt virtuella dödsögonblick skickas iväg till  visningspremiär. Vi vill inte spoliera denna mytiska mystika upplevelse med bilder innan utan ger er enbart små titthål in i detta universum.. Fantastisk röstkomposition av Hans Nilsson med solister lyfter verket. 

Intro:
I Virtual reality tror hjärnan att det som händer sker på riktigt. Därför är VR effektivt i terapi och exempelvis gisslan-bearbetning inom militären. Som VR-utvecklare är jag uppfylld av känslan att göra saker i VR som inte går i vanliga världen såsom att flyga, åka upp i luften, se dig själv ovanifrån, krympa och växa mm.

Nära Döden upplevelser har flera gånger skildrats i böcker med ord och i bilder men att göra det i VR skapar en helt unik upplevelse att det verkligen sker på riktigt; du lyfter, flyger vidare in i en annan dimension med ljusfenomen, andra ljud, du är svävande och utan kropp.

Denna upplevelse kan vara fantastisk även om du inte tror på själva fenomenet mer än som ett fysiskt fenomen som beror på kemiska processer.

Denna erfarenhet kan öppna upp samtal kring död på ett mer positivt sätt som inte förutsätter tro på själva fenomenet.

För mig är det upp till var och en om upplevaren tror på livet efter döden eller ej. Mitt syfte är att släppa tabut kring döden och beröringsskräcken och att vi kan närma oss samtal och tankar om döden.

snart släpper vi detta på festivaler och senare efter premiärvisningar på steam

Virtual Death-Det virtuella dödsögonblicket

VR-design Åsa Egnér

Modellerare Carolina Ask

Programmerare Johnny Nyman

Musiker och kompositör Hans Nilsson

Sångare: Norea Sandberg, Maria Hjorth, Gösta Petersen